HTML5: naudoti negalima laukti

Jau kuris laikas pavydėjau Bruce Lawson, kad jis paėmė ir sužymėjo savo blog’ą HTML5. Kentėjau, tingėjau ir atidėliojau, kol va pagaliau šį savaitgalį paėmiau ir pasidariau tai pats. Tiesa, ne iki galo ir ne visai taip kaip norėjau, bet hell – HTML5 galima privaloma, bent dalinai, naudoti jau šiandien.

HTML5 struktūra

Struktūriniai elementai veikia puikiai

Naujieji elementai (header, footer, time, etc) veikia (beveik) puikiai. Nėra nei vienos rimtos priežasties, kodėl reiktų delsti su jų naudojimu. Vienintelė išimtis (kurios aš net nesistengiau išspręsti) – Firefox 2. IE šeimos naršyklės taipogi nenori pripažinti naujų žymų ir pritaikyti joms stilių, tačiau tai nesunkiai išsprendžiama Javascript pagalba. Jeigu vien Javascript sprendimas netenkina (unobtrussive, progressive enhancement, etc) – visada galima naudoti tarpinį sprendimą – naudoti naujas HTML5 žymas semantikai, o stiliams prikaišioti div‘ų.

Be viso šito, perrašydamas savo blog’o HTML, nesusidūriau su jokiom problemom, išskyrus header ir h1 semantinėm reikšmėm, bet tai yra verta atskiro įrašo. Dar turėjau šiek tiek dvejonių dėl section naudojimo, tačiau priėjau išvados, kad geriau šiandien eksperimentuoti, o rytoj padaryti teisingai – be klaidų progreso nebus.

Formos elementų tipus naudoti galima

Aš pats nenaudojau naujų formų elementų tipų (type=email, type=url), tačiau kai tik turėsiu daugiau laiko paeksperimentuoti – naudosiu ir juos. Kol kas juos palaiko tik Opera naršyklė, tačiau kitos netruks prisivyti, o tos kurios jų nepalaiko – atvaizduos laukus tiesiog kaip type=textdemo. Vėlgi – truputėlis JS šen bei ten, truputėlis CSS ir ateitis bus šiandien.

canvas, video ir audio palaikymas

Na, šitie trys žvėrys man šį savaitgalį, ir juo labiau eiliniam blog’ui, buvo visai neaktualūs, tačiau jie jau veikia bent dalyje naršyklių.

Turint omeny, kad iš dalies HTML5 yra kuriamas kaip standartas, dokumentuojantis jau egzistuojančią tinklo ir naršyklių būklę, tai canvas yra tas dalykas, kuris turi mažiausiai palaikymo problemų (neskaitant vienos, ghkhmz, naršyklės). Ajaxian vos ne kas antrą dieną paskelbią kokį nors naują demo su canvas. Super Mario žaidimas – sukurtas prieš daugiau nei metus! Aš ir pats dar užpernai naudojau vieną iš jQuery pluginų grafikų paišymui.

Su video problemos yra kur kas didesnės. Kas nors dar atsimenat, kaip prieš daug daug metų tekdavo vargti ieškant codec packų? Internete tai būtų visos “video be pluginų (skaityti: Flash)” idėjos žudikas. Safari palaiko Quick Time, Opera 10 ir Firefox – OGG Vorbis ir Theora, Chrome – OGG ir H.264, ir nei vieni, nei kiti neketina pasiduoti.

Kodekų problema yra iš esmės tai, kad dauguma jų yra uždari, apsaugoti patentų ir brangiai kainuoja. Tie, kurie yra atviri – netenkina kokybės reikalavimų (Google, kaip didžiausias video turinio teikėjas, nenori naudoti OGG, nes na interneto srautas yra brangus dalykas).

Ateitis

Kadangi XHTML2 mirė, tai HTML5 lieka vienintelis ateities standardas. Ir jis nors ir nėra tobulas, tačiau panašu, kad neketina sugriauti egzistuojančio interneto. Naršyklės pradeda jį po truputį palaikyti, tinklo kūrėjai taipogi jau turi galimybę juo naudotis. Kartais atrodo, kad jis gal ir nėra reikalingas – juk internetas veikia ir dabar, tačiau tikrasis postūmis bus tada, kai paieškos robotukai pradės labiau gerbti semantinį tinklą. Tai nutiks tik tuo atveju, jeigu HTML5 bus naudojamas jau dabar – nereikia laukti galutinės W3C rekomendacijos (juk ji bus tik tada, kai bus 2 pilnai įgyventintos realizacijos).

Šaltiniai ir tolesnis skaitymas

7 Responses to “HTML5: naudoti negalima laukti”

Komentarų RSS

Aš irgi jau buvau pradėjęs daryt, bet užtingėjau. Reiks kada susiimt ir pabaigt.
O šiaip tai visi save vadinantys web kūrėjais tikrai *privalo* bent jau pažindintis su HTML5.

Armandai, nedelsk :) Aš dėl to dar šiandien ekstazę jaučiu ;) O laiko ne tiek ir daug užėmė.

O kas dėl pažindinimosi… daryti jau reikia – DARYTI! Nėra rimtų priežasčių nepradėti naudoti bent jau kai kurių žymų, juolab, kad < !DOCTYPE html> yra lengviausias būdas įjungti standartų režimą, o HTML “validumas” paieškos robotams ir browseriams niekada nebuvo problema – ant “nevalidaus” HTML3.2 pastatytas visas internetas.

http://www.quirksmode.org/dom/html5.html

Nors ten labiau apie naujus DOM metodus.

http://philip.html5.org/

Čia yra apie canvas

Su video ir audio nesidomėjau kaip yra, bet antrodo bent jau audio tai supportinamas jau seniai (išskyrus, be abejo, tą vieną tokią naršyklę)

Kalbant apie DOM metodus – labai smagus dalykas yra localStorage – kuris be abejo neveikia toje pačioje vienoje naršyklėje, tačiau YUI daro Flash sprendimą tam klausimui – dar nežiūrėjau kaip kas ir kodėl, bet akį užmetus atrodo visai nieko – http://www.yuiblog.com/blog/2009/06/23/flash-sol/

Beje, pamiršau paminėti – aš per daug giliai dar nesiknisau (tik tiek, kiek reikėjo, kad bent šiek tiek apsižymėti teritoriją), bet turint omeny, kad už HTML5 iniciatyvos stovi Google, Opera, Apple ir Mozilla, tai HTML5 iš esmės atspindi esamą situaciją – žodžiu didelių compatibility problemų neturėtų būti, nes viskas konverguoja link to, kas jau veikia, o ne link kažkokio ultra-modernaus-įsivaizduojamo standarto. Čia yra HTML5 skirtumas nuo, sakykim, CSS3, kuris apibrėžia tik teorinį standartą, kurį labai norėtųsi naudoti, bet realiai vadeles laiko Microsoft.

Tiesą pasakius, ta ultra-moderni specifikacijos dalis mane labiausiai ir neramina – kad ir pvz. microdata dalis, kuri yra dar vienas būdas (be RDFa, microformatų, etc) aprašyti semantinius duomenis. Įdomu, kaip jie vertins šito dalyko “full implementation”…